Startsida  >  Recensioner  >  Phone 5
KONTAKT  |  SMS
Annons:Annons:Phone 5

Snygg lur, snygg låda men sen tar det stopp

Magic sushi

Kan du få tre Nigiri i rad?

Ännu oklart om Phone 5 når den svenska marknaden


Phone 5
Hilfe Magazine har fått möjligheten att känna lite på den nya Phone 5. I dagsläget är det oklart om telefonen kommer att nå den Svenska marknaden. Här följer en kort recension av telefonen du kanske aldrig får se.

Känsla
Telefonen ser ut som en iPhone. Den kommer i en snygg låda som en iPhone. Dock skvallrar den medföljande instruktionsboken på sju sidor om att allt inte står rätt till. Genast känns helheten lite billig och den där religiösa Apple-känslan infinner sig inte. Texten på baksidan av luren bidrar inte till att höja kvalitetskänslan. "Designed by Aoolc in Celifacia Asicmbled on China"

Med en truddelutt på alldeles för hög volym sprakande ur högtalaren hackar vårt exemplar av Phone 5 igång. Den rackiga känslan håller i sig genom uppstartsprocessen även om jag känner en förundran över att tillverkarna bemödat sig med att bygga en fullt fungerande smartphone istället för att bara sätta lite dioder bakom glaset och lägga en tyngd i skalet när telefonen ändå säljs till turister på Bangkoks marknader för en relativt billig peng.

Den lilla handboken gör gällande att Phone 5 har funktioner som inte ens återfinns i riktiga Apple produkter. Vad sägs till exempel om dual SIM, TV-mottagare och möjligheten att använda någon av telefonens två kameror som webbkamera. Däremot står det inte någonstans i "handboken" något om hur språket kan bytas från arabiska som är förinställt i de telefoner som är avsedda för den europeiska marknaden. Det löser sig till slut, språkväljaren återfinns under Appstore-ikonen.

Även den höga ljudvolymen kommer jag till rätta med efter en stund även om alla pip och felmeddelanden inte verkar omfattas av den. Detta gör att det ibland tutar och piper rejält när jag gör bort mig i det inte helt glasklara interfacet. Jag möts då och då av meddelanden som "not available", "Buffer Overflow" och "Mount Failed".

Interface
Interfacet kan vid en första anblick misstas för att vara producerat av Apple men ganska snart ska det visa sig att det rör ihop sig rejält under ytan. Pekskärmen är segjobbad och användandet påminner om att skrapa en Trisslott. Applikationerna kräver både tålamod och teknisk kompetens. I vissa fall är en nätverksutbildning och programmeringsbakgrund en förutsättning för att använda telefonens fulla potential. T ex när det gäller att koppla upp enheten mot sitt trådlösa nätverk och komma ut på webben. På tredje försöket är telefonen uppkopplad och det är dags att surfa. För att surfa med din Phone 5 måste du följa några enkla steg. Klickat på Safari-ikonen, välj "Internet Service" och därefter "Input address" i nästa meny väljer du på nytt "Input address", sedan skriver du in adressen, väljer "options" i nästa meny och klickar sedan på "done" och vips är du igång. Nej förresten, connection failed.

Det visar sig att de flesta webbsidor får telefonens snålt tilltagna minne att fyllas upp och där blir det stopp för surfandet. De sidor som trots allt inte är för stora får helst inte innehålla någon typ av script för då surar Phone 5 igen. Apple.com går till exempel inte att surfa till, Phone 5 klämmer ur sig något om "buffer overflow" och avbryter surfandet.

Med Google-appen kan jag enkelt söka på Google.cn. Nackdelen är att Google.cn är på kinesiska vilket inte stöds av telefonens teckenuppsättning, i alla fall inte då språket i resten av telefonen är engelska varpå Google.cn visar upp fyrkantiga rutor istället för text.

Appar
Utan koppling till Appstore eller ens någon fulvariant, typ Crapstore så är det de förinstallerade apparna som gäller.

Trumfkortet bland multimedia-apparna i Phone 5 är utan tvekan mp3-spelaren som visar bilder på Avril Lavigne oavsett vilken musik som spelas. I övrigt sköter sig spelaren som vilken mp3-spelare som helst och den kräver till skillnad från vanliga Apple-produkter inte att du krånglar dig igenom Itunes för att lägga in din musik. Drag n´Drop är det som gäller. Något som Apple faktiskt gjorde ett stort nummer av förr i världen.

Phone 5 kommer förinstallerad med en Jewels-klon vid namn Magic Sushi. Dock är det svårt att slå de highscores som också kommer förinstallerade på grund av krafsandet som krävs för att få skärmen att reagera.

Skärmsläckar-appar finns det flera stycken att välja på. Favoriten är Asuka, en app som visar fåglar som flyger runt på skärmen och som då och då "kraschar" in i skärmen varpå sprickor likt krossat glas ritas ut på skärmen. Piano-appen som är lite för tung för processorn att driva är också en favorit. Tryck på en tangent, vänta lite, och hör sedan det sprakande plinket.

Den utfällbara antennen är inte till för att komma till rätta med mottagningsproblem som liknande telefoner gjort sig kända för vilket man annars lätt kan tro. Den är istället till för den inbyggda TV-mottagaren. Vi får utgå från att TV-mottagaren fungerar fint i de länder som fortfarande sänder analogt.

Kalendern ska enligt uppgift synka med Outlook. Något som känns ungefär lika föråldrat som telefonen i sig.

Hårdvara / kompabilitet
Det är svårt att slappna helt med den där oron att batteriet ska explodera i örat när som helst. Om Apple, världens rikaste företag, inte kan betala sina fabriksarbetare en vettig lön så vågar jag inte tänka på hur barnarbetarna som satt ihop den här telefonen har det och vad det innebär för kvaliteten.

Tillverkaren har jobbat hårt för att även kopiera Apples filosofi att arbeta med udda kontakter för att hindra ett enkelt leverne och för att hålla obehöriga sladdar borta. Kontakten i andra änden av USB-sladden påminner en Apple-kontakt men förmodligen kommer du inte hitta annan produkt under din livstid som den passar i. En vanlig USB-micro hade varit mer kompatibelt med omvärlden och förmodligen billigare också eftersom upphovsrätt och licenser inte verkar gälla vid tillverkning av Phone 5.

Båda telefonens kameror fungerar helt och fullt även om skärpa och upplösning inte riktigt kan mäta sig med andra smartphones.

Betyg
Underhållningsvärdet hos Phone 5 är inte att underskatta men att använda telefonen på riktigt känns som en omöjlighet. Betyget kan inte bli annat än ett H av 5.

Michael Uvnäs

Phone 5

Tillverkare:Aoolc
Modellnr:C1203
Operativsystem:    Oklart
Vikt med batteri:145 g
Ca. pris:650 kr


BetygFacebook